Programmering er gøy! Data

Her vil du finne litt om noen av de programmene jeg setter mest pris på (nesten alle er gratis!) og litt prat om min utvikling underveis.

Data er et enormt og spennende felt, og jeg begynte å undervise i datakommunikasjon og protokoller allerede i 1978. Men siden har utviklingen løpt fra meg som fra alle andre, og jeg konsentrerer meg nå mest om å skrive kode som skal være forståelig for alle, uansett plattform, nettleser, om du er blind eller ikke osv. Standarder er en god hjelp her, dessverre motarbeides / ignoreres disse av Microsofts Internet Explorer (IE). Microsoft sier de vil forbedre seg i neste versjon, tiden vil vise om de klarer det.

Internet Explorer
er stort, ineffektivt, meget utsatt for spam og virus og taper stadig terreng til raskere, mer effektive nettlesere som klarer å følge standardene. Microsoft gjør en stor jobb for å rette dette opp, men foreløpig vil jeg anbefale å laste ned og bruke (gratis!) Opera eller Firefox. Selv bruker jeg mest Opera, men også Firefox og en rekke andre.
Notepad2
Jeg skriver koden for hånd, og begynte med primitive Notepad som følger med Windows. Etter å ha testet ca 15 store og små erstatninger, bruker jeg nå programmet Notepad2 som er bedre på alle måter. Gratis.
Disgen 8
er det slektsprogrammet jeg bruker. Det er svensk, men har støtte for mange andre språk, deriblant bokmål og nynorsk. Jeg valgte det fordi det er overlegent best på utskrifter. Det finnes noen andre programmer som er mer fleksible for å legge slektsdata inn, men opplysningene skal jo ut igjen også :-) Programmet koster 600 NOK, gratis å prøve en begrenset versjon så lenge du vil. Det finnes noen strippede gratisversjoner av andre programmer, men sjekk at du kan flytte - alle - dataene til et bedre program hvis du vil bytte senere.
DftCom2
eller Dynamic Family Tree Compiler er javaprogrammet jeg bruker for å gjøre slektsdataene fra Disgen om til det interaktive slektstreet du finner via slektsida mi. Gratis.
Fred Langa
har jeg lært mye av. Nå er han en del av "Windows Secrets", og han leverte tidligere fra Langa.com et data nyhetsbrev ca hver uke, med tips og tricks. Jeg følger med på flere andre også, men finner mest hos ham. Meget nyttig, garantert fritt for spam og adware, og gratis.
BootitNG
har reddet skinnet mitt flere ganger. Det er et DOS-program jeg bruker for å kopiere hele partisjonen (f eks C: eller D:) som en fil jeg så kan legge inn senere. Altså en meget rask og effektiv form for backup. Mange fordeler fremfor å bare ta kopi av enkelte filer - her får jeg kopiert oppsettet til hele maskinen. Får jeg virus, krasj, brann eller andre problemer - en liten halvtime, så er alt oppe og går igjen som før. Programmet rommes på en diskett, er gratis å prøve (230 NOK å kjøpe) og tillater meg å lett behandle partisjoner og jeg kan ha flere systemer på samme maskin (Jeg bruker til stadighet både Win 8, Win 7, XP, Linux og DOS).
BattStat
er kjekt å ha hvis du har en bærbar PC. Dette lille gratisprogrammet måler batteribruk og gir på dette grunnlaget en ekte oversikt over gjenværende batteritid. Det gjør det også lett å velge batteribruksprofiler, og du kan kontrollere prosessorhastighet, lysstyrke i skjerm, temperatur på prosessor og harddisk osv.
Microsoft Security Essentials
er nå antakelig det beste antivirus og anti-spyware programmet på markedet - og gratis. Tidligere brukte jeg ikke noe antivirus. Jeg har ikke funnet det nødvendig. Og skulle jeg få problemer, se BootitNG over. Link til et trygt sted du kan teste ditt antivirusprogram, hvis du har ett. Ønsker du å teste om du har fått virus på maskinen, finnes flere ypperlige online scannere, slik som: Microsoft Safety Scanner, Trend Micro’s HouseCall og ESET’s Online Scanner. Alle er gratis.
Shields Up!
er et godt nettsted for å se om du trenger brannmur - eller teste den du har. Der kan du kjøre tester mot din egen maskin for å se om du er beskyttet. Ufarlig og gratis.
Scanner
er et bitte lite program jeg bruker for å få oversikt hvilke programmer og filer som tar mest plass i maskinen. Windirstat er kanskje enda bedre hvis du vil ha mer detaljert informsjon. Begge er gratis.
Secunia
gjennomsøker maskinen og gir beskjed om du har foreldede drivere eller versjoner av programmer, sjekker alle Microsoft patcher, hjelper deg å oppdatere programmene og virker online gjennom din nettleser - gratis og ingen nedlasting.
Bulk Rename Utility
er et bittelite program jeg bruker hvis jeg skal forandre noe i navnet på mange filer på en gang. F eks i bildekataloger eller andre baser med mange filer. Gratis.
DVD Shrink
er et gratis program for å ta backup av DVDer, f eks filmer som du har kjøpt. Det er ergerlig å overlate en dyr DVD til små barn og at den så ikke virker etter ei stund pga riper. Så la dem få leke med kopien i stedet!
TinyURL
er et nettsted hvor man kan gratis få en kort peker (URL) hvis den opprinnelige er for lang eller inneholder tegn som gir problemer. Det skjedde meg med pekeren til kartet over hvor jeg bor på hjemmesida mi. TURL på norsk er like god og kortere, men her kan man ikke redigere sine egne forkortelser.
mp3DirectCut
er et gratis, lite program for å ta opp og redigere mp3-filer.
Easy Cleaner
er et lite program som søker gjennom registeret for å fjerne døde linker, kan fjerne backup og temp. -filer, finner duplikater av filer osv. Også mange andre muligheter, men les bruksanvisningen først.
CCleaner er kanskje enda bedre hvis du vil ha mer detaljert rensing og info. Begge er gratis.
Epostadresse
som bare kan kastes etterpå? Noen ganger krever en nettside en gyldig epostadresse men du vil ikke gi ut din riktige adresse fordi du mistenker at du da vil få kassa full av reklame. Da kan du bruke denne enten for engangsbruk, eller så lenge du vil og sjekke post eller få den tilsendt. Mange lignende finnes.
GPSBabel
konverterer veipunkter, stier og ruter mellom de aller fleste GPS mottakere og kartprogram. Gratis, se omtale på GPS.no
gpicsync
gir deg mulighet til å stedfeste bildene dine på en enkel måte. Slå på GPS og ha den i beltet, still kameraklokka riktig, dra på tur og knips i vei. Etterpå kobler gpicsync dette sammen og skriver i EXIF-dataene i bildet, både posisjon og høyde og også andre data om du ønsker. Tilpasser de geokodede bildene til Google maps, Google Earth, flickr osv. slik at du får en linje på et kart som viser ruta du reiste, med klikkbare ikoner på riktige steder som bringer fram bildene du tok akkurat der. Gratis.
Foxit Reader
er en PDF-leser som jeg liker bedre enn Adobe Reader. Den er liten og lett, effektiv og maser ikke stadig på deg at du skal kjøpe tilleggstjenester. Gratis, (men jeg pleier å fjerne valg for å samtidig installere ASK toolbar).
CutePDF Writer
er det jeg bruker for å skrive PDF-filer. Da trenger du også å installere GPL Ghostscript og link finnes på samme siden. Begge er gratis.
Dropbox
er et av de program jeg er blitt mest glad i i det siste. Hvis du ønsker å prøve det så send meg en e-post. Om jeg inviterer deg får du mer plass enn om du bare melder deg inn selv. Det er gratis, sikkert og veldig greit å bruke for å holde filer alltid automatisk oppdatert mellom egne maskiner eller i en arbeidsgruppe av personer som ikke bor samme sted, for både PC, Mac og Linux.
Malwarebytes
kan man kjøre en gang i måneden eller når man vil røyke ut uønsket programvare. Gratis. Du kan eventuelt fortsette med en av disse, som alle er gratis og greie å bruke:
Lastpass
er min absolutte favoritt når det gjelder administrering av passord. Passordene ligger kryptert på din maskin, bare ditt ene hovedpassord gir deg tilgang til dem. Enkelt og sikkert, også utfylling av skjemaer eller sikre notater. Svake eller stjålne passord er et stort problem. Dine passord ligger også kryptert på web så du har tilgang til dem overalt, uten minnepinner eller ark som kan mistes. Gratis.
Lesbarhetsindeks
er noe jeg sjekker i blant for å få et hint om det jeg har skrevet, er forståelig eller ikke. Dette er en nettside hvor jeg kan laste opp en skrevet tekst, teste en nettside eller et dokument for å få målt:
Zonum solutions
er for øyeblikket det beste programmet jeg vet for å konvertere GPS-koordinater fra et system til et annet. Jeg har brukt andre tidligere, men oppdaget nylig at det var regnefeil i flere av dem. Zonum er korrekt, og gratis.
Under arbeid - her kommer mer. Gi gjerne tips og kommentarer ved å sende meg en .

[Til hovedsiden]


Valid XHTML 1.1 Valid CSS 3 © Magne Flåten 2004. Sist oppdatert 2. august 2019.